12/09/2011 20:43

Ubuntu zou iedere maand een nieuwe release moeten krijgen


Chrome en Firefox gebruiken een releasecyclus van 6 weken, dat is ongeveer anderhalve maand. Blijkbaar is dit idee ook opgekomen bij de voorzitter van de Ubuntu-toezichtsraad, hij wil die Linux-distributie maandelijks voorzien van nieuwe upgrades.


Voorzitter van de technische toezichtsraad voor Ubuntu meent dat het sneller uitbrengen van upgrades voor het OS ervoor zou moeten zorgen dat onrijpe code wordt geweerd uit een officiƫle release. Hij was een tijdje geleden nog developer manager bij Canonical, het bedrijf achter Ubuntu. Volgens hem zou de huidige cyclus die Ubuntu volgt, om de 6 maanden een nieuwe upgrade, ervoor zorgen dat er nieuwe functies verschijnen in Ubuntu die feitelijk nog niet klaar waren voor het grote publiek.

Op tijd maar nog niet klaar
Dat zou volgens Scott worden veroorzaakt doordat het Ubuntu-planningsproces functies aan nieuwe versies van Ubuntu koppelt. Maar de enorme druk die op de ontwikkelaars licht om de planning te halen zou te groot zijn. "Dat is nou precies wat je niet hoort te doen met een release-schema op vaste tijden", zegt Remnant in een blog post.

De ontwikkelaars van Ubuntu hebben 6 maanden voor het ontwikkelen van nieuwe functies. Van die 6 maanden moet het plannen en de bugfix periode nog worden afgeteld. Dat laatste gebeurd enkele weken voor de eigenlijke release. Praktisch gezien zouden er volgens de ex-ontwikkelaarsmanager daarom maar zo'n 3 maanden overblijven voor het ontwikkelen.

Gericht op planning
Daar komt nog eens bij dat Canonical zich intern richt op het halen van functies in bepaalde releases. Dat geld eveneens voor personeelsbeoordelingen en daarmee ook bonussen. Omdat onder de naam van Canonical de meeste Ubuntu-ontwikkelaars werken, zou dit ook een oorzaak zijn van het feit dat er onrijpe functies in het open source OS komen. Zelf zegt hij dat hij ook al eens een onrijpe functie heeft toegevoegd, "omdat ik moest". Volgens de ex-topman zou een onrijpe functie zelfs vaak in de plaats komen van een functie die wel rijp is.

De oplossing voor dit probleem is volgens hem om iedere maand een nieuwe upgrade uit te brengen van Ubuntu, dat is ongeveer om de 4 weken. Net als bij Firefox en Chrome kan een functie die dan nog niet klaar is worden uitgesteld naar de volgende of daarop volgende release. Op 13 oktober 2011 zou Ubuntu 11.10 moeten uitkomen.

Firefox en Chrome
De open source-browsers Chrome en Firefox gebruiken al langer een versnelde cyclus. Firefox komt iedere 6 weken met een nieuwe versie en schrapt daarbij, net als Chrome, de ondersteuning voor de voorgaande versie. Tot grote frustratie van bedrijven.
Door Loller1 In Operating systems Bron http://webwereld.nl/nieuws/107892/ubuntu-voorzitter-wil-elke-maand-een-nieuwe-versie.html

Reacties (1)

Reageren
  1. Loller1

    Dit kan wel eens de doodsteek zijn van Ubuntu in de zakelijk markt, als dit daadwerkelijk word doorgevoerd.

    ma 12-09-2011 om 20:57
Reageren