13/04/2011 20:09

FireFox 5 klaar op de langste dag


De volgende versie van de browser Firefox moet op 21 juni klaar zijn. Dat heeft Mozilla, de organisatie die Firefox ontwikkelt, aangekondigd. Nog eens twee maanden later zou Firefox 6 alweer in de startblokken kunnen staan.

Nadat de ontwikkeling van vorige versies stelselmatig langer duurde dan gepland, heeft Mozilla de ontwikkeling van Firefox in een hogere versnelling geschakeld. De versies moeten elkaar sneller opvolgen, zo is de bedoeling. Elke grote nieuwe release doorloopt vier ontwikkelingsfasen of kanalen die achtereenvolgens 'nighty’ (ook wel ‘Mozilla central’ genoemd), ‘aurora’, ‘beta’ en ‘Firefox’ heten.

De ‘nighty’-versie van Firefox 5 moet morgen (dinsdag) al klaar zijn. De betaversie staat voor 17 mei in de planning. Vervolgens moet de definitieve versie op de langste dag van het jaar (21 juni) beschikbaar komen.

Releases met tussenpozen van achttien weken
Volgende releases komen met tussenpozen van achttien weken op de markt. Volgens dat schema zou Firefox 6 medio augustus klaar moeten zijn.

Met ingang van Firefox 5 wil Mozilla zijn browser op de achtergrond bijwerken zonder tussenkomst van de gebruiker. Bij het opstarten worden automatisch de laatste updates geïnstalleerd. Google volgt die praktijk van meet af aan met Chrome.

Nieuwe features schuiven bij vertraging door
Mozilla is overgestapt op een andere wijze van ontwikkelen om zijn ambitieuze publicatieschema waar te maken. Nieuwe voorzieningen hoeven niet koste wat het kost in een bepaalde release te komen. Loopt de ontwikkeling van bepaalde features vertraging op waardoor ze niet op tijd klaar zijn voor de ‘nighty’ versie, dan schuiven ze direct door naar een volgende release. Een nadeel is dat niet van te voren met zekerheid te zeggen is welke noviteiten in de eerstvolgende release zullen zitten.

Geen tussentijdse beveiligingsupdates meer
Met ingang van Firefox 5 ontwikkelt Mozilla geen tussentijdse beveiligingsupdates meer. Ze worden alleen in de uiteindelijke versie van een nieuwe release opgenomen. Een uitzondering wordt gemaakt voor urgente beveiligingsupdates, die gelijktijdig aan alle kanalen van een komende release worden toegevoegd.
Door Trick In Browsers Bron Automatiseringgids.nl

Reacties (5)

Reageren
 1. Bas

  Leuk, firefox, jammerlijk dat het zo tergend sloom hier opstart, Chrome <3


  HOI!
  wo 13-04-2011 om 22:52
 2. Loller1

  De vertragingen die zich opdeden met FF4 waren er toch wel even ver over. Maar veel trek ik mij er niet van aan.

  *Klikt op 'Verzenden' in IE9

  do 14-04-2011 om 13:39
 3. Darkmark

  Netjes van Mozilla.
  Ik hou wel van de aanpak dat een update op de achtergrond geïnstalleerd wordt.

  Ik ben al weet ik veel hoeveel jaar Firefox gebruiker en dat zal ook nog wel even zo blijven haha

  do 14-04-2011 om 13:45
 4. Crimineeltj

  Ik ben het ook lang geweest maar na 1 keer chrome gebruikt te hebben wil ik niet meer terug, Vooral uiterlijk van Firefox 4 met die menu op om te gewoon.
  Firefox 5 zal er bij mij ook zeker niet op komen zeker niet als ze door gaan met integratie van social media


  Online Opslag nodig hier de oplossing http://db.tt/HagL8IMK
  do 14-04-2011 om 23:18
 5. Theutne

  Kben wel tevreden met Firefox 4, eerst even wennen aan het uitzicht maar na een paar kleine aanpassingen ben je het snel terug gewoon
  Lang leve Add-ons

  wo 20-04-2011 om 21:06
Reageren