18/05/2011 15:03

Vodafone eist compensatie van Apple en Google


De grootste telecomoperator Vodafone dreigt niet meer te gaan investeren in zijn mobiele netwerk als 'meeliftende' bedrijven als Google en Apple niet meebetalen. "De lasten moeten eerlijk worden afgedragen." Ook doelt Vodafone op uitgevers van software als Skype en Whatsapp. Deze apps liften gratis mee op hun infrastructuur, vinden zij. Jens Schulte-Bockum, directeur van Vodafone Nederland zegt dat dit model 'onhoudbaar' is.

Meelifters moeten meebetalen

“Om bot te zijn: we kunnen niet eindigen in een situatie waarin wij mensen moeten uitleggen hoe een smartphone werkt, terwijl de winsten daarop worden geoogst door Apple, Samsung of Google,” zegt Schulte-Bockum. Als dit zo doorgaat dreigt er een situatie te ontstaan dat operators weigeren nog langer in hun netwerken te investeren en het slechts gaan uitmelken. Dit gaat uiteindelijk ten koste van de kwaliteit van de dienstverlening, aldus de Vodafone-topman dreigend. Dus moeten parasieten als Google en Apple gaan meebetalen aan bijvoorbeeld uitrol van 4G-netwerken, want dat kost ‘honderden miljoenen’. "Op die manier kunnen de lasten eerlijk en transparant worden gedragen."


Groei in mobiel internetgebruik

De boodschap van Vodafone is ingegeven door de data-explosie van steeds meer bandbreedte-intensieve diensten via zowel vaste verbindingen als op mobiele netwerken. De belasting van de back-end infrastructuur wordt daardoor steeds zwaarder, zonder evenredige prijsstijging voor de eindgebruikers, redeneren de netwerkbedrijven. Deze boodschap is niet nieuw. Regelmatig klagen grote en kleine internetproviders en telecomoperators dat hun duurbetaalde netwerken dichtslibben met ‘gratis’ multimediale content van profiterende derden.
Door Webmaster In Mobile devices Bron WebWereld

Reacties (4)

Reageren
 1. Loller1

  En terecht! Zij zijn medeverandwoordelijk dat delen van de huidige infrastructuur te kort zijn beginnen te schieten.

  wo 18-05-2011 om 15:27
 2. Tim

  Ik ben het hier wel deels mee eens, alleen denk ik toch ook dat Vodafone genoeg aan de verkoop contracten verdient die zij hebben afgesloten met bijvoorbeeld Google en Apple.

  wo 18-05-2011 om 19:23
 3. Daydreamer

  Google kan best wat afstaan. Honderden miljoenen kost uitrol van een 4G netwerk. Ik zie regelmatig dat Google tientallen miljoenen in bepaalde goede doelen steekt dus kan ook wel wat naar Vodafone.


  Groen Oldskool Lid
  do 19-05-2011 om 11:23
 4. Roboo

  Domme actie van Vodafone als je het mij vraagt, iedereen weet wat de volgende stap voor Google zal zijn als je ze zo onder vuur legt. Google houdt maar al te veel van onafhankelijkheid en is daarmee niet voor niks marktleider op het www. Begrijp Vodafone's situatie, maar denk niet dat Google hiervoor gaat betalen, dan investeren ze naar mijn inzien liever in een eigen dienst als service provider.


  3 Maanden lang gratis webhosting uitproberen?

  Vusam Webhosting
  do 19-05-2011 om 18:27
Reageren